Ontdek mijn unieke aanpak en kernwaarden

Mijn werkwijze

Intake

Voordat we samen aan de slag gaan, vind ik het fijn om wat meer over julie te weten. Ik vraag je vooraf een korte vragenlijst in te vullen. Ook filmpjes geven mij een goed beeld van het probleem. Ik neem contact met je op en  we plannen eventueel een eerste kennismaking op je stal. Ik wil jou en je paard graag persoonlijk leren kennen. Bovendien kun jij mij laten zien waar je tegenaan loopt. Voel je je daarbij ongemakkelijk? Dan kan ik het paard van je overnemen. Veiligheid gaat boven alles. We bespreken de oorzaak van het probleem en wat het paard laat zien. Samen bespreken we de aanpak van de training(en). Aansluitend starten we al met de eerste training of plannen een afspraak.

Trainingen

Voorafgaand aan de training leg ik uit wat het doel is van de training. In de training werk ik met het paard en de eigenaar. Het aanleren van het juiste gedrag is ook door te oefenen (vaardigheden) en je paard te leren lezen.  Wat in iedere training terugkomt zijn niet alleen trainingsvaardigheden maar ook hoe je je voelt bij je paard, de communicatie tussen jullie onderling, het lezen van stress- en kalmeringssignalen en hoe stel jij een vraag aan je paard. Het plan van aanpak is de leidraad maar kan van afgeweken worden als het paard een terugval laat zien, wat normaal is. In mijn trainingen staan het basisprincipe ‘hoe leert dit paard’ en de leertheorie ‘shaping’ centraal. ‘Shaping’ is stapsgewijs nieuw gedrag aanleren. Daarnaast observeer ik het paard goed tijdens de training. Ik film met instemming van de eigenaar regelmatig de training om kleine signalen te kunnen zien. Nieuw gedrag aanleren vraagt mentaal veel energie van het paard. Hierbij is het belangrijk dat het paard open blijft om te leren en niet overvraagd wordt. Belangrijk in de training is dat het paard de tijd krijgt om de indrukken te verwerken. De kleinste stappen zorgen vaak voor de grootste doorbaak!

Na de training hebben we samen een evaluatiemoment. Dit doen we soms aan de hand van de videobeelden. Veranderingen, gedragingen en het lezen van je paard geven vaak mooie inzichten. Ik geef je oefeningen en tips zodat jullie ook verder kunnen trainen. Tussentijds hebben we contact over hoe het gaat en kun je altijd bellen om even te overleggen.

Waarden

Aandacht voor jou en je paard

Als mensen vragen “wat vind je het allerleukste aan het trainen van de paarden?” Dan is mijn antwoord de samenwerking tussen eigenaar en paard. Dat jullie met de juiste training en tools  samen verder kunnen.
Mijn motto is dan ook “The Power of Real Connection”.

Positieve mindset

Een positieve mindset is belangrijk in de samenwerking met je paard. Dit geldt zowel voor jezelf als voor je paard. Vanuit daaruit is het prettiger om samen te werken en stappen te zetten. Op een positieve manier samenwerken aan het doel wat jij voor ogen hebt.

Vertrouwen

In de trainingen begin ik vaak met de basis; het opbouwen van een vertrouwensrelatie.  Als het mogelijk is start ik altijd met een korte loswerksessie. Zo kan ik je paard leren kennen en observeren. En niet geheel onbelangrijk, jouw paard mij.

Aandacht voor jou en je paard

Als mensen vragen: ‘Wat vind je het allerleukste aan het trainen van de paarden?’ Dan is mijn antwoord de samenwerking tussen eigenaar en paard. Dat jullie weer samen verder kunnen. Mijn motto is “The Power of Real Connection”. In mijn trainingsaanpak wil ik graag weten waar jij als eigenaar tegen aanloopt. Hoe je omgaat met je paard en op welke wijze jij je paard iets aanleert en traint. Hoe jij bent in je communicatie en hoe je je voelt bij je paard als je samen bent. Ben je onzeker, bang of juist te direct en te groot. Dit heeft een directe invloed op het gedrag van je paard. Voor mij zijn jullie beiden belangrijk. Jij kent immers je paard als geen ander! Ik help jullie graag samen. In mijn trainingen komen niet alleen de vaardigheden naar voren ‘hoe leert je paard vanuit natuurlijk gedrag.’ We kijken samen naar wat je paard laat zien en wat het paard van jou nodig heeft. Daarin leer ik je anders naar je paard te gaan kijken. Het herkennen van stress- en kalmeringssignalen, het leren ontspannen van je paard naast, maar ook op je paard. Wat heeft jouw paard nodig en hoe kun jij hem hierbij helpen door training en dit op een ander manier aan te bieden. We werken samen aan dat jij nog een betere mentor gaat worden voor je paard. Dat jij daarin volledig jezelf kan zijn bij je paard en een rots in de branding bent! Dat jouw paard je vertrouwt, je afstemt op wat hij nodig heeft en hem helpt bij wat hij lastig vindt. Mijn jarenlange ervaring als coach en docent is een mooie aanvulling op mijn vak als gedragstrainer. Een bevlogen trainer voor je paard en een professionele coach voor jou als eigenaar.

Positieve mindset

Een positieve mindset is belangrijk in de samenwerking met je paard. Dit geldt zowel voor jezelf als voor je paard. Vanuit daaruit is het prettiger om samen te werken en stappen te zetten. Daarnaast zijn een goede balans in duidelijkheid, timing en beloning (positieve of negatieve bekrachtiging) voorwaarden om je paard te ontwikkelen, in jou en zichzelf. Alhoewel we graag alles snel opgelost willen hebben, is de factor ’tijd’ voor ieder paard anders. Je paard de tijd geven om het juiste aan te leren en te verwerken werkt bevorderend en positief. Het trainen in kleine stappen (shaping vanuit de leertheorie) maakt het voor een paard eenvoudiger om te leren. Ook jouw paard te leren omgaan met situaties die spannend of eng zijn. Samenwerken aan het doel dat jij voor ogen hebt.

Vertrouwen

In mijn meeste trainingen begin ik vaak met de basis; het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Als het mogelijk is (aanwezigheid roundpen) start ik altijd met een korte loswerksessie. Zo kan ik het paard leren kennen en niet geheel onbelangrijk, het paard mij. Is dit niet mogelijk dan gaan we direct aan de slag met grondwerk oefeningen. De grondwerkoefeningen vormen de basis voor een goede communicatie en zijn afgestemd op het probleem waar het paard tegen aanloopt. Ik geef je tips en leer je kijken naar zijn lichaamstaal en de signalen van het paard te begrijpen. Juist de combinatie van beiden is belangrijk voor een effectieve training. Afhankelijk van de voortgang geef ik oefeningen voor een volgende training om hiermee aan de slag te gaan.