Longeren: meer dan alleen rondjes lopen!

feb 11, 2025 | Grondwerk en paardentaal, Paard & mens

longeren paard cosmic horsemanship

Longeren wordt door veel paardeneigenaren ingezet want: “mijn paard is altijd zo fris, dus even longeren voordat ik erop ga”. Alleen wist je dat het veel meer is dan alleen de rondjes lopen in de cirkel. Longeren kan zoveel fysiek als mentaal voor je paard een fijne afwisseling zijn in training en de samenwerking met je paard.  Het helpt je paard bij spieropbouw, balans, coördinatie en niet te vergeten spelen houding, lichaamstaal ook een belangrijke rol in deze training. In dit artikel ontdek je hoe je longeren effectief inzet voor een succesvolle training.

Waarom is longeren belangrijk?

Longeren kan voor verschillende trainingsdoelen worden ingezet. Of je nu werkt aan spieropbouw, revalidatie of mentale rust, deze methode biedt tal van voordelen:

  • Spierontwikkeling: Door afwisseling in stap, draf en galop bouwt je paard kracht op.
  • Verbeterde balans en coördinatie: Essentieel voor een betere lichaamscontrole, wat je terugziet tijdens het rijden.
  • Mentale focus en ontspanning: Ideaal om stress te verminderen en de communicatie onderling te versterken.
  • Voorbereiding op het rijden: Je paard raakt gewend aan hulpen en stemcommando’s.

 

Hoe begin je?

Goed longeren begint met de juiste voorbereiding. Zorg voor een veilige omgeving, deel de bak eventueel door middel van staanders en rood lint in tweeën. In het begin gebruik ik 6 balkjes die als een soort van cirkel uitzet. Dit helpt het paard zijn balans te vinden. Zeker bij paarden die naar binnen willen vallen.

 

  • De juiste uitrusting: Gebruik een goed zittend halster en een fijne longeerlijn. Ik vind het werken met een kaptoom (lederen) ook heel prettig. Het is een fijner contact omdat de longeerlijn op het midden van de neus is bevestigd. Zo kan het paard beter zijn hals buigen en kun je zachter zijn in het contact.
  • Stemhulpen en lichaamstaal: Communiceer helder met je paard en wees consequent. Wat zet je als eerste hulpmiddel in? Ik gebruik altijd eerst mijn intentie waar wil hem graag laten versnellen of vertragen. Eerst bepaal ik het punt op de longeercirkel waar ik het paard wil laten versnellen/vertragen. Dan zet ik mijn eigen lichaamsenergie in om het paard bijvoorbeeld te versnellen. Als hij daarop niet reageert kun je het commando inzetten om je paard in draf of galop te zetten. De volgorde voor je de inzet van je hulpen is belangrijk. Ben hier consistent in. Wil je je paard langzamer laten lopen. Haal dan je oog van zijn oog af
  • Opbouw van de training: Begin rustig en verhoog de intensiteit geleidelijk. Let goed op stress- en kalmeringssignalen. Werk in kleine stappen. Je wilt verkomen dat je paard uitbreekt.

    Veelgemaakte fouten

    Veel ruiters maken onbewust fouten tijdens het longeren. Dit kan leiden tot miscommunicatie of zelfs blessures. Let daarom op de volgende valkuilen:

    • Te lange of te korte sessies: Overbelasting kan blessures veroorzaken.
    • Onduidelijke signalen: Een paard moet exact begrijpen wat je van hem vraagt.
    • Verkeerde houding: je positie ten opzichte van het paard en je lichaamstaal en communicatie zijn belangrijke tools bij het longeren.

      Longeren is een veelzijdige en effectieve trainingsmethode voor paarden van alle niveaus. Door een doordachte aanpak verbeter je niet alleen de fysieke conditie van je paard, maar versterk je ook jullie onderlinge communicatie. Echter kun je soms wel tegen bepaalde uitdagingen aanlopen zoals het paard draait naar je toe, het breekt steeds uit of het bepalen van het tempo afgestemd op jouw lichaamsenergie kan ook lastig zijn tijdens het longeren.

      Wil je graag leren longeren vanuit een goede positie, energie, lichaamstaal en de inzet van de juiste hulpen? Neem dan contact op via onderstaande button